недеља, 18. децембар 2011.

Prve verzije "Gugla", Fejsbuka, Jutjuba...


Mnogi sajtovi bez kojih vam je današnji život nezamisliv, poput Fejbuka, Gugla, Jutjuba ili Tvitera menjali su izgled tokom godina i razvijali se u pravcima o kojima su i njihovi tvorci ranije mogli samo da sanjaju. Sajt "Wayback Machine" sačuvao je snimke naslovnih strana prvih verzija ovih sajtova. Neki od njih promenili su se do neprepoznatljivosti...

Dizajn "Gugla" nije se mnogo promenio od prve verzije sajta, ali usluge i mogućnosti koje pruža korisnicima svakako jesu. Sajt je pokrenut 1998. godine, a tvorci Sregej Brin i Lari Pejdž su napravili jednostavan dizajn jer nisu znali HTML.

Najveći onlajn video servis pokrenut je 2005. godine, a tada praktično nije imao interfejs i ništa na njemu nije ukazivalo na video sadržaje. Prvi video klip koji je aploudovan na Jutjub je bio snimak jednog od osnivača sajta Džarvida Karima, koji je okačio video "Ja u zoološkom vrtu".



Kada je Mark Zakerberg pokrenuo danas najpopularniju društvenu mrežu sa oko 800 miliona korisnika, ona je u početku bila namenjena samo studentima Harvarda. Fejsbuk se tada zvao "The Facebook", a u gornjem levom uglu je imao digitalno obrađen lik glumca Ala Paćina.

Нема коментара:

Постави коментар